Dacă ar fi să facem un sondaj de opinie în rândul suporterilor cu tema ,,Cea mai importantă poziție dintr-o echipă de fotbal" răspunsurile ar fi diferite. Dar cu siguranță majoritatea ar alege poziția de atacant. Pentru că deh...golul contează mai mult. În schimb poziția de portar este puțin ,,neglijată". Spectacolul în fotbal nu se creează doar cu ajutorul jucătorilor de câmp. ,,Rețeta perfectă" îl include și pe cel care apără poarta. 

Jucătorii tehnici care fac spectacol, fundașii care fac deposedări ,,curate", mijlocașii ce oferă cu inspirație ultima pasă iar atacanții care dau goluri fabuloase constituie ,,ingredientele" pentru a ridica un meci la rang de show. Dar lipsește ceva. Portarul. Și el poate ieși în evidență. Cum? Prin parade, degajări precise, meciuri fără gol primit, inspirație și caracter. Importanța portarului la unele echipe este răsplătită. Devin căpitani. Devin vocea din vestiar și omul care stabilește echilibrul în teren. 

Că menționasem de parade. Astăzi îi spunem simplu: plonjon. Dar cine a inventat acest plonjon? De unde provine? Păi, la începutul sec. XX i se spunea ,,robinsonada". Ele făceau deliciile tribunelor, ca și în prezent, fotografii erau pe fază să surprindă momentul iar portarii căpătau porecle precum ,,felina", ,,pantera" sau ,,omul de cauciuc"

John William ,,Jack" Robinson este considerat a fi primul portar din lume care a plonjat după minge. Până la Jack, portarii se mulțumeau să respingă cu mâinile sau picioarele fără salturi aeriene. Englezul a introdus printre calitățile portarului european o gamă de salturi și plonjoane fiind considerat omul care a dat naștere unei noi generații de portari. Robinson a jucat la echipe precum Derby County, Southampton și a fost selecționat în naționala Angliei. Cele mai mari succese le-a trăit în perioada când juca pentru Southampton care a dominat fotbalul englez o bună perioadă.

Portari din Ungaria, Austria și alte țări europene se grăbeau să învețe de la Robinson ,,paradele magice" nelipsite de atunci din bagajul fiecărui portar. Până la urmă și portarii pot scrie istorie, mai ales la loviturile de departajare unde plonjonul poate face diferența.