Nu e jucător, antrenor ori director sportiv. Nici măcar președinte, dar, cu toate acestea, face și desface în fotbalul mare, nu numai într-un singur campionat. Ibarhimovic îl sună și îi spune să-i găsească echipă. Și îi găsește! La transferul lui Pogba ia comision 27.000.000 de euro. E impresarul Mino Raiola, cel care spăla farfurii într-o pizerie. Și care adaugă că 90 la sută dintre jucători sunt prietenii lui

Mino Raiola are o poveste de viață ce, cu siguranță, bate filmul. Ibrahimovic, când e nervos și sătul fie de ”Pep” Guardiola, fie de Blanc, îl sună și îi spune să-i găsească, în câteva zile, o echipă de top. Și îi găsește! Pe telefon, la ”apelare rapidă” îi are pe Luciano Moggi, Pogba ori Donnarumma. La un transfer ia 27.000.000 de euro comision. Da, o să spuneți, dar taxe, impozite...Tată, sunt 27 de milioane de euro! Dă interviuri pentru ”Financial Times” și, dacă se supără, poate opri, pentru câtave zile, fotbalul european. Atât de mulți și de importanți sunt jucătorii săi.

Dar viața nu i-a fost numai huzur. A plecat de jos, spălând farfurii într-o pizzerie din Harlem, în Olanda. ”Tatăl meu lucra între 18 și 20 de ore pe zi. Nu râdeți, ca să-l cunosc, m-am dus să trebăluiesc alături de el. Dacă stătea acolo zi și noapte, cum era să știu ce-i place și ce fel de om e? Aveam 11 sau 12 ani. El era în bucutărie, eu spălam vase. Și azi să știți că-mi place să le mai spăl, așa, ca să-mi aduc aminte. Știți de ce? Treaba asta mă liniștește, vezi imediat rezultatul muncii tale!”

”Văd toate transferurile din fotbalul mondial înainte ca ele să se petreacă”

De mic avea fler de afacerist. Și-a dat seama că nu va putea sta, toată viața cu ”Pur” și cu un burete în mână. Pe la majorat i-a spus ălui bătrân să-i lase să-i ghidoneze afacerea. Urmarea? Unica pizzerie a devenit un...lanț, cu 10 restaurante. Apoi a vândut un McDonald's, pentru care avea franciză, unui șmecher imobiliar cu bani. Cu jutorul unor prieteni a intrat într-o mică firmă de impresariat. A lăsat coca, cuptorul și parmezanul pentru a intermedia transferuri de jucători. Prima oară l-a dus pe Bryan Roy, de la Ajax la Foggia. Atunci a spart gheața.

Era băgăcios, îl dădeai afară pe ușă și, dacă nu aveai gemul încuiat, îl găseai la biroul de unde-l dăduseși afară cu 10 secunde înainte. S-a legat de Luciano Moggi, de Zeman, le-a vorbit de un băiat, Pavel Nedved, pe care-l luase sub a sa aripă. Ibrahimovic i-a ajuns în față. S-a uitat la el și i-a spus. ”Bă, ești sculă, dar ai multe harfe în cap. Vrei să fii cel mai bun din lume? Vinde dracului mașinile, ceasurile și pune mîna și te antrenează de trei ori mi mult decât acum. Cifrele tale sunt bune de dat la gunoi!” A fost primul om căruia Zlatan nu i-a dat un șut în cur. Urmarea? De la Alax la Juve pe 16 milioane. De la Torino la Inter pe 25. De la Milano în curtea Barcelonei pe 46. De aici la Milan pe 24, apoi la PSG pe alte 20. O mișcare de 131 de milioane de euro!

Cu Pogba, ”fratele” său. Din comisionul pe transferul lui și-a cumpărat o casă de nouă milioane de dolari, la Miami. Culmea, era cea chiar a lui Al Capone

Acum, în vara lui 2016, s-a apucat de Pogba. De la Juve la Manchester 105 milioane de euro. Da, s-a vorbit de bani murdari, de înțelegeri dubioase, dar numai al său comision a fost de 27.000.000 de euro. ”Pe Pogba nu-l văd precum un client. E ca și fratele meu, parte din familie”, spune, și adaugă: ”90 la sută dintre jucătorii impresariați de mine sunt prieteni, nu marfă!”

Raiola nu trăiește numai în prezent. Îl are pe Donnarumma, portarul lui AC Milan care abia a început să se bărbierească în răspăr. Îl are pe cel mai tare atacant a lui Juve, Moise Kean, de numai 16 ani, ”Plus opt sau nouă jucători tineri din naționala Braziliei care vor fi miez în câțiva ani. Toți vin la mine și spun că atunci când se vor retrage vor vrea să stea liniștiți, deschizând un restaurant, o pizzerie sau un local unde să se bea cafea. Le zic să purceadă să stea de vorbă cu mine mai întâi, pentru că eu știu cum se face asta!”, glumește.

La aproape 50 de ani, olandezul născut în Italia face ce vrea în fotbal. Și nu numai. Casa lui Al Capone, din Miami, pe care a dat 9.000.000 de dolari e a lui. Din comisionul de la Pogba...