„Piţi” Apolzan a început, ca atacant, la „Şoimii Sibiu”, apoi a trecut la „Titanii”. Venit la CCA în 1949, de la Locomotiva Bucureşti, „Piţi” va evolua ca fundaş dreapta, din cauza prezenţei în echipa a lui Androvici.

Deşi mulţi continua să afirme ca Franz Beckenbauer este inventatorul „liberoului”, Apolzan este primul fotbalist din lume care a jucat pe acest post, într-o perioadă neagră a sportului nostru, dar senzaţionala daca privim prin prisma rezultatelor Stelei. I-a plăcut mult fotbalul, poate tocmai de aceea juca fiecare meci cu o plăcere nebună!

Un atlet desăvîrşit

Jucător elegant, alerga în bocancii de fotbal (pentru că pe vremea aceea nu prea existau „ghete”) 100 de metri în 11 secunde (!!!), avea o detentă de atlet –sarea 1,70 m la înâlţime şi lovea mingea perfect cu ambele picioare. Fost „baiat bun la toate, ucenic intern” la uzinele „Rogifer”, îşi desenase un pătrat pe un perete din curtea fabricii (asemenea tenismanilor din ziua de astazi) şi încerca sa trimită numai acolo mingea, după o zi de munca intensă ramînînd înca 2-3 ore la „antrenamente”, la lumina unui felinar.

De şase ori campion, de şase ori a luat Cupa

„Cred că am mîncat un an de zile numai mazăre”, rememora el acele clipe. A devenit, rapid, căpitanul echipei, cucerind şase titluri de campion şi şase Cupe ale României.

Pentru „naţionala” a „bifat” 22 de meciuri, într-o vreme în care nu se disputau mai mult de patru - cinci partide pe an. 269 jocuri adunate la CCA / Steaua.

Rămîne celebră declaraţia antrenorului maghiar Gusztav Sebeş, creatorul celebrei echipe maghiare de la mijlocul anilor ’50, care e afirmat că i-ar face placere să-i aibă ca elevi pe Voinescu, Apolzan ori Ozon. Mulţi îl consideră cel mai mare jucător al grupării din perioada romantică!