Deși multă lume știe că Mircea Lucescu s-a retras de la Corvinul Hunedoara, în 1982, la 37 de ani, ”Il Luce” a mai bifat, un sfert de oră, în partida Sportul Studențesc - Dinamo, 1-1, în primăvara lui 1990. ”N-am avut probleme în a rezista cele 15 minute, chiar am făcut și mișto, când Marian a venit să mă țină. I-am zis să-și vadă de drum, să nu stea lângă un om bătrân”. Cu trei zile își făcuse, pe blat, vizita medicală!

Primăvara lui 1990, etapa a 29-a. Dinamo are meci în ”Regie”, cu Sportul. A deschis scorul în minutul 63, prin Lazăr, dar a fost egalată, rapid, de Țârlea. Să mai fie, așa, cam la un sfert de oră de joc, când Mircea Lucescu, antrenorul, îl chemă pe Fulga la schimbare. N-a făcut un meci mare, așa că modificarea pare logică. Numai că pe gazon intră...Mircea Lucescu, jucătorul! Rezistă până la final, chiar dacă mai are nițeluș și face 45 de ani! Povestea.

După 20 de ani de ”secetă”, România se califică la un turneu final de Campionat Mondial, cel din Italia. Ienei e selecționer, nea Mircea conduce pe Dinamo. Animozitățile se cunosc. În primăvară se stabilește ca după finala Cupei României jucătorii celor două cluburi să fie lăsați la echipa națională, pentru pregătirea centralizată. Dinamo dă opt, Steaua, șase. ”Il Luce” nu e de acord, vrea egalitate. Propune ca la partida cu Farul, FRF să permită fotbaliștilor Dănuț Lupu și Florin Răducioiu să evolueze. Nu se acceptă, dar antrenorul îi bagă pe gazon. Culmea, chiar ei marchează în victoria cu 2-1. Lucescu este suspendat trei luni, pentru încălcarea protocolului, partida se rejoacă.

Nea Mircea vrea să se răzbune, să protesteze. Nu spune nimănui și, în a doua jumătatea a lui mai, se duce la Centrul de Medicină Sportivă și face vizita medicală. Ștampile, tot dichisul. Naționala are ”amical” cu Egiptul, penultimul meci de verificare înainte de Italia, dar campionatul își vede de treabă. Etapa a 29-a. Stadionul ”fierbe”, 10.000 de oameni în tribune, în spatele căminelor din ”Regie”. Lucescu intră, pentru ultimele sale 15 minute ca fotbalist. Calcul rapid: e născut în iulie 1945, ne aflăm în primăvara lui 1990. 16 mai. Are timp de bășcălie. Când un apărător vrăjmaș se apropie să-l țină, îl ia peste picior. ”De ce ai venit lângă un om bătrân, n-ai altă treabă?” E coechipier cu Lupu, cu Mihăiescu, cu Lupescu, cu Vaișcovici. Finalmente, 1-1, iar Dinamo câștigă campionatul.  

Sursa: prosport