Pe 25 aprilie 2014, puţin după ora 19:00, Tito Vilanova pierdea lupta cu cancerul. A fost secundul lui Guardiola, iar mulţi l-au catalogat drept geniul care-i face munca lui Pep. Mai apoi a fost "principal" pentru cea mai bună generaţie a Barcelonei.

Povestea e cu final trist, cu lacrimi şi regrete. Dar începutul a fost excelent. În 2007, Pep îi dă un telefon scurt. "Tito, hai că avem treabă la Barcelona". Zice rapid "da" şi catalanii îi anunţă pe cei doi la cârma echipei a doua. Au de şlefuit nişte talente, cu Messi în prim plan.

Promovează echipa în Segunda Division B, după o stagiune fantastică, iar şefii sunt convinşi că au în club cuplul perfect. Când la prima echipă Rijkaard scapă lucrurile de sub control, oamenii fac mutarea. Încă un telefon. "Tito, hai că avem treabă. De data asta mergem la prima echipă". Zice, la fel de rapid, acelaşi "da". Şi încep, simbolic, cu cel mai bun an din istoria Barcelonei. Să facă oamenii spaţiu în muzeu, că avem de pus nişte cupe.

6 trofee în primul sezon: Liga Campionilor, campionatul Spaniei, Cupa Spaniei, Supercupa Spaniei, Supercupa Europei, Campionatul Mondial al Cluburilor

În noiembrie 2011, Tito primeşte o veste cruntă. Control de rutină. "Ai o tumoră canceroasă la parotidă", îi spun medicii, iar Vilanova începe tratamentul. Pe bancă rămâne doar Guardiola.

Tratamentul dă rezultate, iar analizele arată că a bătut cancerul. Mai mult, Vilanova devine antrenorul principal al Barcelonei, după ce Guardiola refuză să-şi prelungească înţelegerea şi semnează cu Bayern Munchen.

Pierde doar opt meciuri în toate competiţiile şi, logic, aduce un nou titlu pentru Barcelona. "Eşti campion, Tito! Acum tu eşti în faţă". Nu se bucură prea mult, dar e mândru. Băieţii pe care-i antrena când aceştia erau nişte puştani îi aduc titlul de campion.

Decembrie a lui 2012 e trist. "Tito, a revenit cancerul, trebuie să începem iar tratamentul". E din ce în ce mai slăbit, dar nu renunţă la băieţii lui. Îi antrenează în continuare, până în 19 iulie 2013. E ziua în care Barcelona anunţă, în mod oficial, că Tito Vilanova nu mai poate să conducă echipa. Pleacă la New York unde începe un tratament extrem de puternic pentru a anihila crunta boală.

Cancerul îl macină constant, iar imaginile pe care paparazzi le prind cu el la începutul lui 2014 sunt dure. Pe 25 aprilie 2014, la 45 de ani, Tito Vilanova se opreşte. Ultimul fluier. Şi ce meciuri frumoase ar mai fi urmat...