Naţionala de fotbal a României dă piept din nou cu Elveţia la un turneu final, după 22 de ani de la confruntarea de tristă amintire pentru noi, de la Mondialul din Statele Unite. De data aceasta cele două se întâlnesc la un European, într-un meci capital pentru "tricolori", care au nevoie de victorie pentru a mai putea spera la o calificare în faza optimilor de finală.

De-a lungul timpului între cele două naţionale s-a născut o mică rivalitate. În preliminariile Campionatului European din 1968, naţionala noastră, cu Gicu Dobrin şi Mircea Lucescu în primul 11, era spulberată de Elveţia pe Hardturm-Stadion din Zurich cu scorul de 7-1.

În campania de calificare de la EURO '92, România lăsa Elveţia acasă, după o victorie cu 1-0, în ultimul meci al grupei. Golul a fost înscris de Dorin Mateuţ. Scoţia a profitat atunci de înfrângerea elveţienilor şi s-a calificat la turneul final din Suedia.

Elveţienii s-au răzbunat doi ani mai tarziu, la Campionatul Mondial din SUA, când a spulberat naţionala României cu scorul de 4-1. Pe banca băieţilor din Ţara Cantoanelor se afla englezul Roy Hodgson. După 1-1 la pauză (Hagi '35 - Sutter '16), "tricolorii" au rămas fără suflu în sauna din arena “Pontiac Silverdome” şi au mai primit încă trei goluri (Chapuisat '52, Knup '65 şi '72).

Şi de parcă nu era suficient, Jean Vlădoiu, abia intrat pe gazon, a avut o intrare criminală la mijlocul terenului şi a văzut imediat cartonaşul roşu.
Rezumatul meciului Elveţia - Romania 4-1Tatăl lui Jean Vladoiu a împuşcat televizorul de nervi că fiul său a fost eliminat în partida cu Elveţia, în 1994

La mii de kilometri departare, la Călineşti, o comuna din judetul Argeş, tatăl lui Jean era în faţa ecranului cu o sumedenie de rude şi prieteni, aşteptând intrarea fiului. Vânător înrait, Vlădoiu senior s-a gândit să celebreze cum se cuvine debutul odraslei sale la Campionatul Mondial. A ieşit în curte cu puşca şi a început să tragă câteva salve în aer, ca să se audă în toată localitatea. Până să termine piteşteanul gloanţele, Jenică deja era trimis la vestiare, iar tatăl acestuia a fost chemat în casă: "Vino, bre, să vezi ce a făcut fi’tu!", strigau amicii lui Vlădoiu senior. De supărare, acesta s-a enervat şi a împuşcat şi televizorul!


 "Cu Elveţia am fost români, câştigasem primul meci şi ne-o luasem în cap. Ne credeam mari fotbalişti, dar elveţienii ne-au scos fotbalul din cap" - Dorinel Munteanu

Înfrângerea cu Elveţia a fost un moment de cumpănă pentru "tricolori" la cel mai bun campionat mondial din istoria participărilor României la turneele finale. La zeci de ani distanţă de la acel meci, sunt încă voci care spun că naţionala condusă atunci de Puiu Iordănescu nu ar fi ajuns atât de sus dacă nu era acel eşec.
 
Dorinel Munteanu, cel ajuns între timp liderul de prezenţe în tricoul naţionalei, a fost atunci pe teren: "Am fost surprinşi de terenul acoperit de la Detroit, nu mai jucasem niciodată pe un astfel de teren. Eram parcă într-o oală în care te sufocai. Nu terenul a fost de vină pentru acest eşec. Noi am jucat prost. Elveţia a câştigat pe bună dreptate, a jucat mult mai bine decât noi. Pe nea Puiu îl simţeam după meci cât era de furios, ne cunoşteam foarte bine şi era nevoie să ne zică ceva să ne dăm seama că trebuie să ne mobilizăm şi să câştigăm. Ne-a prins foarte bine, pentru că următorul meci cu SUA l-am câştigat".


România şi Elveţia s-au întâlnit de 12 ori până acum, fiecare înregistrând câte cinci victorii, iar două meciuri s-au terminat la egalitate. Ultima confruntare dintre cele două a avut loc în mai 2012, la Lucerna. Exclusul Alexandru Maxim a marcat atunci singurul gol al partidei, în minutul 82, chiar la debutul său în naţională.

În această seară, România şi Elveţia vor fi din nou faţă în faţă, în cel de-al doilea meci al Grupei A, contând pentru Campionatul European din 2016, cu începere de la ora 19:00!