Morteza Mehrzadselakjani are 2,46 metri. Al 11-lea om, ca înălțime, de pe Pământ. Participant la Jocurile Paralimpice de la Rio pentru naționala de volei a Iranului. Nu are mobilitate, dar capacitatea sa de a bloca sau a trage e uimitoare. Contra Chinei, spre exemplu, a obținut 12 puncte numai în cel de-al doilea set!

Morteza Mehrzadselakjani s-a născut pe 17 septembrie 1987, la Chalus, în nordul Iranului. La început, a adus bucurie în familie. Curând, aceasta a aflat, însă, că micuțul (care nu mai era...micuț!) suferă de acromegalie, o secreție excesivă a hormonului de creștere. Au zis să încerce la baschet, acolo era cel mai potrivit. Din păcate, nu se putea coordona prea bine și, la 16 ani, pe când măsura 1,90 m, a căzut de pe bicicletă. La toate problemele sale s-a mai adăugat una: fractură de pelvis! Când să-l opereze, medicii au mai descoperit ceva: piciorul său drept încetase să se mai dezvolte (peste ani între membrele sale avea să apară, din această cauză, o diferență de 15 centimetri)! Viața i s-a schimbat brusc și complet: a trecut într-un scaun cu rotile, trăia doar din aparițiile televizate.

Apoi a aflat paraolimpismul. Din 1988, de la Olimpiada de la Seul, de când voleiul fusese inclus pe lista sporturilor pentru persoanele cu dizabilități, Iranul se descurcase de excepție, având cinci titluri, în timp ce Bosnia se laudă cu două. În mod normal, europenii erau favoriți și la jocurile de la Rio, mai ales că în Herțegovina acesta era singurul sport cu reale șanse la medalia de aur. Până la apariția lui Morteza, însă! Iranianul s-a distrat cu bosnacii, 25-17, 25-22, 25-17 la cei 2,46 metri ai săi. Deși nu abundă de mobilitate, a 11-a persoană, ca înălțime, din lume, ”explodează” la fileu. Contra Chinei, numai într-un set, a reușit 12 puncte. ”Până acum ceva vreme, era considerat o raritate. Era plimbat prin toată țara, pentru ca oamenii să vadă minunea. Acum l-am transformat într-un campion”, spune antrenorul Hadi Rezaeigarkani. 

După 3-0 contra Bosniei și 3-0 contra Chinei, Iranul are meci împotriva Ucrainei, unde, normal, n-ar trebui să fie probleme. Morteza le netezește drumul asiaticilor către finală...