"Băieţi, azi devenim campionii continentului. Ştiu că o veţi face şi fără să vă promit vreo primă, dar vreau să vă zic un lucru. Am două milioane de pesetas pentru voi toţi". Vorbele îi aparţin lui Josep Nunez, preşedintele Barcelonei, şi au fost rostite cu puţin timp înainte de meci.

Sport, ziarul întotdeauna "cald" pentru Barcelona, jubilează dinaintea meciului. Pe prima pagină, mare de tot, e un mesaj clar: "Forca Barca", continuat cu superioritate "cupa asta nu ne poate scăpa".

Dacă eşti acolo, indiferent ce naţionalitate ai avea, brusc te apuci şi ţii cu Barcelona. Are şi Steaua fanii ei, dar Barcelona e ca acasă.

Cu 15.000 de dolari promişi, jucătorii Barcei se distanţează şi la acest capitol de vestiarul românilor. Susţinută puternic de Valentin Ceauşescu, Steaua n-a fost însă favorizată şi la capitolul prime.

Înainte de meci, jucătorii nu ştiau de nicio motivaţie financiară. "Nu ne-au spus de bani sau ceva, dar, sincer, noi nu ne mai gândeam la asta atunci. Aveam o şansă unică de a juca doar pentru fotbal şi pentru carieră", îşi aduc aminte, peste ani, jucătorii Stelei.

După câştigarea Cupei Campionilor Europeni, steliştii au fost primiţi ca nişte eroi în România. S-a plâns de bucurie, s-a ieşit pe străzi în toate oraşele mari din ţară şi s-a petrecut până dimineaţa. Răsplata materială n-a fost însă pe măsura succesului fotbalistic.

"Ne-au dat câte o maşină de fiecare, câte un ARO. Nu doar că nu erau noi, dar nici n-aş fi zis că erau doar la mâna a doua. Erau vechi rău, dar le-am luat, n-am avut ce să facem", rememorează Duckadam.