În terminologia pariurilor sportive există două sintagme asemănătoare, dar care au sensuri total diferite: ponturi sigure și pariuri sigure.

„Ponturile sigure” sunt acele ponturi date de obicei de indivizi care solicită bani în schimbul lor, susținând că au informații despre meciuri aranjate. Avem de-a face, în realitate, doar cu niște șarlatani. Nu se poate obține profit pe termen lung din ponturi sigure, pentru că acestea nu au legătură cu realitatea, iar banii dați pe așa ceva se duc pe Apa Sâmbetei.

„Pariurile sigure”, în schimb, sunt acele pariuri prin care joci pe toate opțiunile unui tip de pariu, la agenții diferite, astfel încât să ai profit indiferent de rezultatul meciului. Câștigul garantat este ceva real, dar sunt câteva probleme.

În primul rând, o asemenea strategie este penalizată de casele de pariuri online, care o consideră incorectă. În al doilea rând, dacă intervine ceva, cum ar fi limitarea contului la unul din operatori, nu poți duce schema până la capăt. În al treilea rând, este greu de depistat cele mai bune cote pentru fiecare opțiune.  Voi dezvolta aceste idei.

Iată cum „funcționează” pariurile sigure (care mai sunt numite și „arbitrage betting”) pentru un pariu cu două opțiuni. Pentru un meci, avem „peste 2.5 goluri” și „sub 2.5 goluri”, cu următoarele cote

Fortuna: 1.40 și 3.40

Netbet: 1.60 și 2.50

Să spunem că țintim un câștig de 100 de lei, indiferent de numărul de goluri marcate. Pentru a afla ce mize trebuie să punem, împărțim această sumă la cota cea mai mare pentru fiecare opțiune: 100/3.40 = 29.4 lei, respectiv 100/1.60 = 62.5 lei. Așadar, cu o investiție de 91.9 lei, câștigăm sigur 100 de lei. Profitul în acest caz este mic, dar ținta de câștig poate fi mărită și, implicit, crește și suma cu care ești pe plus.

Strategia se poate aplica şi  pe pariuri cu trei opţiuni, cum ar fi pe piaţa „rezultat final”. Ne propunem tot o țintă de câștig de 100 de lei, ca să fie mai ușor de înțeles.

Unibet: 1 – 2.43, X – 3.10, 2 – 3.30. Pariu pe „1” cu miză de 100/2.43 = 41.1 de lei

Admiral: 1 – 2.15, X – 3.60, 2 – 3.25. Pariu pe „X” cu miză 100/3.60= 27.7 lei

Winmasters: 1 – 2.10 X – 3.15, 2 – 3.80. Pariu pe „2” cu miză 100/3.80= 26.3 lei

Se câștigă 100 de lei cu o miză totală de 95.1 lei, indiferent de rezultatul meciului, dar este aceasta o cale sigură de a câștiga pe termen lung? Nicidecum!

Așa cum spuneam,  agențiile de pariuri online nu agreează o astfel de practică, pe care nu o consideră Fair Play. Este foarte probabil să te trezești cu unul dintre conturi suspendate, chiar dacă joci la case de pariuri online diferite și, teoretic, nu vede Netbet ce faci la Fortuna. Tocmai pentru a preveni fraudele, operatorii de jocuri de noroc contribuie la o bază de date comună, în care sunt centralizate toate pariurile. Un parior este identificat printr-un CNP unic, deci operatorii știu dacă ai jucat 1 la Unibet, X la Admiral și 2 la Winmasters, ca în exemplul de mai sus.

De ce nu funcționează strategia pe termen lung

Apoi, dacă joci sume mai mari, se poate ca una dintre agențiile la care ești înregistrat să îți limiteze contul. În felul acesta, nu vei putea urma toată schema mizelor și rămâi descoperit pe semnul de acolo. Dacă tocmai acel semn este câștigător, pierzi bani.

Așa cum ai văzut, pentru a juca Sure Bets trebuie să depistezi ce operatori oferă cele mai bune cote pentru fiecare opțiune. Dincolo de faptul că ar trebui să ai conturi deschise la multe case de pariuri online, trebuie să ai timp să cauți cele mai bune cote pentru toate selecțiile. Dacă nu te miști repede, este posibil ca tot algoritmul să fie dat peste cap, din cauza fluctuației cotelor.

Cele mai potrivite meciuri sunt partidele echilibrate. Poți căuta casele de pariuri cu payout-ul cel mai bun sau promoțiile de tipul „marjă 0”.

„Arbitrage betting” îți poate aduce un câștig punctual, dar nu am auzit ca cineva să trăiască din așa ceva. Recomandarea mea este să încerci să câștigi bani din pariuri pe calea firească, nu prin tot felul de combinații.