Regele Mihai I al României a murit astăzi, în Elveția. Prin intermediul unui comunicat emis azi, Casa Regală anunță că Regele Mihai I a trecut în neființă la ora 13:00. Suveranul avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie, și de mai bine de un an și jumătate era grav bolnav.

Regele Mihai a fost cel de-al 4-lea monarh al României, domnind în perioadele iulie 1927-iunie 1930 și septembrie 1940-decembrie 1947. Majestatea Sa a fost singurul şef de stat din timpul celui de-al doilea război mondial care a trăit până în mileniul III şi printre puţinii monarhi care au fost înlăturaţi de la domnie de proprii părinţi. 

Regele Mihai a fost un împătimit al sporturilor de iarnă și al automobilismului. De altfel, Casa Regală a avut și are legături strânse cu cu sportul. Casa Regală a României patronează Federaţiile de rugby, oină, dar şi Comitelul Olimpic Român.

Regele Mihai a fost un pasionat al sportului cu motor. A fost un colecționar frenetic, mai ales atunci când resursele financiare i-au permis. Pe lângă asta, pasiunea pentru pilotaj l-a făcut pe Regele Mihai să se angajeze în domeniul aviatic în perioada sa de exil.

Chiar dacă avea o adevărată afinitate pentru sporturile cu motor, Regele Mihai nu a ignorat și alte activități recreative. Șahul era pentru el un adevărat sport recreativ, pe litoral se simțea un copil liber, care poate să se joace în voie, iar echitația nu îi era străină. Nici ciclismul nu i-a fost străin, fiind deschis și la alte activități sportive, precum ski sau kaiac-canoe.

Puțini știu însă că Regele Mihai avea și o relație strânsă cu fotbalul. Cel care l-a învățat pe Rege să schieze a fost Constantin Anghelache, fotbalist legitimat la Unirea Tricolor, campioană a României în sezonul 1940 - 1941. În anii studenţiei, Anghelache şi-a descoperit o nouă vocaţie, fiind remarcat ca unul dintre cei mai buni schiori din institut, astfel că abilităţile sale au ajuns la urechile celor din apropierea Casei Regale a României.  Regele Mihai I i-a propus să devină instructorul său personal de schi. Anghelache a acceptat, iar acesta a fost începutul unei legături frumoase cu Casa Regală a României.

Deși nu a fost atras deloc de ”sportul rege”, fotbalul, Regele Mihai a dat numele unei echipe de fotbal. Formația a rezistat exact un deceniu, după care a fuzionat cu un club al Primăriei.

Într-o perioadă în care nu exista sistem competițional, Echipa ”PRINCIPELE MIHAI Bucureşti” a evoluat în campionate organizate pe Ligi, iar câștigătoarele jucau în sistem eliminatoriu pentru titlul de campioană.

Între 1925-1931 echipa ”PRINCIPELE MIHAI Bucureşti” a evoluat în diviziile Onoare și Promoție, iar între 1931-1935 și-a schimbat denumirea în ”VOEVODUL MIHAI Bucureşti” și a evoluat în divizia ”Onoare”.

Pe 10 mai 1935, ziarul ”Gazeta Sporturilor” anunța că formația Voevodul Mihai va fuziona cu formația ACSA, preluând numele acesteia din urmă, care evolua la un nivel mult mai scăzut, în Categoria a III-a, Seria B, care terminase pe locul 4 dintr-un total de 6 formații.

surse: Libertatea/Telekomsport